Alertă pentru șoferii din România: ce pățești dacă faci accident cu cineva fără RCA, cine te despăgubește

de: Andrei Tilimpea
26 11. 2022

Un accident rutier este cel mai mare coșmar pentru un șofer, chiar și pentru cei profesioniști.

Pe lângă faptul ca acestea se pot solda cu pierderi de vieți omenești, în cazurile cele mai fericite, va fi avariată doar mașina. Chiar și așa, rezolvarea situației nu e deloc ușoară, mai ales daca accidentul s-a produs în afara orașului sau a țării.

Vinovatul va trebui sa răspundă conform legii daca nu părăsește locul și situația se agravează. Iar repararea mașinii în cazul unui incident minor poate fi destul de costisitoare și cineva trebuie să suporte cheltuielile.

Dar cum se procedează în situația în care inculpatul are polița RCA expirată?

Bineînțeles! Indiferent de tipul incidentului, polița RCA este menită să acopere cheltuielile parțiale sau daunele totale, chiar dacă există o asigurare RCA ieftină. Asigurarea obligatorie se face în funcție de tipul mașinii, prețul fiind variabil și raportat la proprietățile automobilului.

Posesorii de mașini sau obiecte scumpe optează adesea și pentru asigurarea facultativa CASCO, o asigurare ce poate oferi o protecție extinsă în cazul incidentelor neplăcute, chiar și a celor minore.

În cazul în care are loc un accident când vinovatul părăsea locul accidentul sau nu dispunea de asigurare obligatorie, despăgubirea persoanelor afectate se realiza de către instituția nonprofit Fondul de Protecție a Victimelor Străzii. Ulterior, aceasta sarcina s-a transferat către Biroul Asiguratorilor Auto din România, pentru incidentele ce au loc în cadrul Uniunii Europene.

Conform BAAR, regulile vechi FPVS se păstrează. Mai precis, se vor acorda despăgubiri atât pentru prejudiciile materiale, dar și în cazul în care există, din nefericire, persoane care necesită asistență spitalicească pe o perioadă de mai mult de 60 de zile, respectiv daca a survenit decesul.

Pentru a beneficia de ajutorul oferit de BAAR, trebuie să sesizezi în primul rând organele legii pentru a avea loc constatarea accidentului și a pagubelor aferente. Ulterior, de pe site-ul oficial al Biroului Asiguratorilor se descarcă și se completează formularul de daună și se trimite alături de fotocopia actelor doveditoare către BAAR în mod electronic sau fizic, prin poștă.

Soluționarea se va face în termen maxim de 90 de zile, păgubitorul fiind înștiințat despre decizia luata în funcție de cele prezentate în dosarul de daună. Având în vedere că legislația este într-o continuă schimbare, Romasig recomandă urmărirea periodica a informațiilor postate pe un blog de asigurări de încredere unde sunt postate cele mai noi modificări din domeniul rutier, precum și alte informații utile care pot veni în ajutorul șoferilor.